Πώς να πλύνετε ένα ebike ηλεκτρικό ποδήλατο, πώς να ενημερώσετε το λογισμικό ενός κινητήρα και άλλα βασικά στοιχεία συντήρησης ενός ebike εξηγούνται σε αυτό το άρθρο.

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, θα θέλετε να μάθετε πώς να το φροντίζετε σωστά. Τα καλύτερα ηλεκτρικά ποδήλατα μπορεί να είναι ακριβά, επομένως για να διατηρήσετε το δικό σας στην καλύτερη κατάσταση θα χρειαστεί να έχετε μια ρουτίνα τακτικής συντήρησης και ελέγχου.

Αυτός ο οδηγός εξηγεί πώς να φροντίζετε το ηλεκτρικό σας ποδήλατο, συμπεριλαμβανομένων συμβουλές για το πλύσιμο του ποδηλάτου, την εφαρμογή λιπαντικών, τους τακτικούς ελέγχους των εξαρτημάτων, τις ενημερώσεις λογισμικού και εφαρμογών και τη φροντίδα της μπαταρίας.

Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, ο οδηγός μας για αρχάριους για τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα σας εξηγήσει τα βασικά στοιχεία του ebike.

 

Ποια είναι τα βασικά σημεία για την συντήρηση ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου;

 

Τα βασικά στοιχεία της συντήρησης του ηλεκτρικού ποδηλάτου είναι τα ίδια είτε ψάχνετε για ένα ηλεκτρικό ποδήλατο δρόμου, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο πόλης, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο MTB ή ένα σπαστό ηλεκτρικό ποδήλατο.

Η σωστή συντήρηση, ιδιαίτερα του συστήματος μετάδοσης κίνησης, είναι ακόμη πιο σημαντική εάν οδηγείτε εκτός δρόμου, είτε με ηλεκτρικό ποδήλατο βουνού είτε με ηλεκτρικό ποδήλατο gravel, επειδή η βρωμιά και τα συντρίμμια μπορούν γρήγορα να επηρεάσουν τα ακριβά εξαρτήματα.

Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, όπως κάθε ποδήλατο, χρειάζεται τακτική συντήρηση. Ο καθαρισμός και η φροντίδα του ebike σας θα διατηρήσει την ομαλή, αποτελεσματική και ασφαλή τη λειτουργία του και όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στη μέγιστη δυνατή διάρκεια ζωής για το ποδήλατο, την μπαταρία και τον κινητήρα του.

Wash ebike ηλεκτρικό ποδήλατο

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις σέρβις ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

 

Από πολλές απόψεις, η συντήρηση του ηλεκτρικού ποδηλάτου δεν διαφέρει από αυτή ενός μη υποβοηθούμενου ποδηλάτου. Ωστόσο, ορισμένα εξαρτήματα, και ιδιαίτερα το σύστημα μετάδοσης κίνησης (μανιβέλα, αλυσίδα και γρανάζια), υπόκεινται σε μεγαλύτερες δυνάμεις και αυξημένη φθορά.

Επομένως, το να πλένετε τακτικά το ποδήλατο σας και να το σε καλή κατάσταση είναι υψίστης σημασίας εάν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ηλεκτρικό ποδήλατο σας.

Πρώτα πρώτα, ένα καθαρό ποδήλατο είναι ένα χαρούμενο ποδήλατο. Η βρωμιά και η λάσπη αυξάνουν τη φθορά των εξαρτημάτων και, όταν αναμειγνύονται με νερό και γράσο, μπορούν να σχηματίσουν μια πάστα που, στην καλύτερη περίπτωση, θα μειώσει την απόδοση του ποδηλάτου σας και, στη χειρότερη, θα φθείρεται γρήγορα.

Όσο πιο ομαλά λειτουργεί το ηλεκτρικό σας ποδήλατο, τόσο πιο αποδοτικό θα είναι και τόσο περισσότερο θα διαρκέσουν τα βασικά του εξαρτήματα.

Διατηρήστε το σύστημα μετάδοσης κίνησης καθαρό και σε καλή λειτουργία: η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και η ισχύς εξόδου δεν έχουν σημασία εάν οι ταχύτητες σας τρίβονται και έχουν κενά ή δεν λειτουργούν ομαλά. Η οδήγηση ενός ποδηλάτου με καθαρό, αποδοτικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, μαζί με σωστά ρυθμισμένες ταχύτητες, είναι τελικά μια πιο ευχάριστη εμπειρία και θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ποδήλατο μακροπρόθεσμα.


Εάν το σύστημα μετάδοσης σας φαίνεται υπερβολικά βρώμικο (συνήθως μια συσσώρευση μαύρου γκαζιού στην αλυσίδα ή, ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά ποδήλατα βουνού, λάσπη κολλημένη στους τροχούς του πίσω ντεραγιέ), μπορείτε να το καθαρίσετε γρήγορα με ένα πανί ή με απολιπαντικό για ένα βαθύ καθαρισμό.

Οι αλυσίδες ηλεκτρικών ποδηλάτων τείνουν να απαιτούν πιο συχνή λίπανση από τις μη υποβοηθούμενες αλυσίδες ποδηλάτων. Η τακτική εφαρμογή ενός ποιοτικού λιπαντικού στην αλυσίδα σας θα διασφαλίσει ότι το κιβώτιο ταχυτήτων λειτουργεί αποτελεσματικά.

Είναι καλή ιδέα να το κάνετε αυτό μετά από κάθε βόλτα, και σίγουρα μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα του ποδηλάτου.

Η εφαρμογή λιπαντικού σε ένα ebike μερικές φορές δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Δεν μπορείτε να κάνετε πεντάλ προς τα πίσω στα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα, οπότε δοκιμάστε να βάλετε το ποδήλατο σε βάση εργασίας (ή ζητήστε από έναν φίλο να κρατήσει τον πίσω τροχό ψηλά από το έδαφος) ώστε να μπορείτε να γυρίσετε τα πεντάλ για να αφήσετε το λιπαντικό να στάζει ομοιόμορφα στην αλυσίδα.

Εάν το ποδήλατό σας έχει λειτουργία «περπάτημα», μπορείτε να το ενεργοποιήσετε έτσι ώστε οι στρόφαλοι (και ο πίσω τροχός) να περιστρέφονται αργά, επιτρέποντάς σας να λιπαίνετε εύκολα την αλυσίδα.

Θα πρέπει επίσης να ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών του ποδήλατό σας. Τα ελαφρώς φουσκωμένα ελαστικά δεν είναι μόνο δυνητικά επικίνδυνα, αλλά μπορούν επίσης να σπαταλήσουν ενέργεια και να μειώσουν την απόδοση, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξοικονομήσετε λιγότερα από τη φόρτιση της μπαταρίας.

Ομοίως, τα ελαστικά που τρέχουν σε πολύ υψηλή πίεση μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την άνεση και το κράτημα, ειδικά αν οδηγείτε εκτός δρόμου.

Ως σημείο εκκίνησης, διατηρήστε τα ελαστικά σας φουσκωμένα εντός των συνιστώμενων πιέσεων που υποδεικνύονται στο πλευρικό τοίχωμα, αλλά πειραματιστείτε για να βρείτε την ιδανική πίεση για εσάς, εξισορροπώντας το βάρος, την άνεση, το κράτημα και την αντίσταση κύλισης.

 

Φθορά εξαρτημάτων

Πολλά ebike χρησιμοποιούν πλέον εξαρτήματα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για υποβοηθούμενη οδήγηση. Αυτό σημαίνει ισχυρότερα εξαρτήματα κατασκευασμένα για να αντέχουν τις πρόσθετες δυνάμεις που περνούν από ένα ebike, λόγω της αυξημένης ισχύος εξόδου, της ταχύτητας και του συνολικού βάρους του ποδηλάτου.

Τα συστήματα μετάδοσης κίνησης ηλεκτρικών ποδηλάτων τείνουν να είναι πιο δυνατά και έχουν διαφορετικές σειρές ταχυτήτων από τα μη υποβοηθούμενα ποδήλατα. Οι τροχοί και τα ελαστικά ειδικά για ebike είναι επίσης πιο στιβαρά, τα πιρούνια πιο δυνατά, τα φρένα πιο δυνατά κ.λπ.

Ωστόσο, παρά αυτή την πρόσθετη ενίσχυση, εξακολουθείτε να απαιτείτε πολλά από ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, είτε κάνετε πετάλι, φρενάρετε, στρίβετε, σκαρφαλώνετε ή κατεβαίνετε, επομένως είναι καλή ιδέα να παρακολουθείτε προσεκτικά τα εξαρτήματα και το σκελετό για χαλαρά μπουλόνια ή κατεστραμμένα μέρη .

Ελέγχετε τακτικά το ποδήλατό σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα μπουλόνια και οι άξονες είναι σφιγμένα σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ροπής του κατασκευαστή, ελέγχετε τα ελαστικά σας για οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει τρύπημα και ελέγξτε για τυχόν χαλαρές ακτίνες.

Προσέξτε επίσης την υπερβολική φθορά. Εάν ένα εξάρτημα φθαρεί, όπως η αλυσίδα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά άλλα εξαρτήματα – όπως να προκαλέσει πρόωρη φθορά στους δακτυλίους αλυσίδων και στην κασέτα.

 

 

Πώς να πλύνετε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;


Έχουμε ήδη καλύψει τη σημασία του να διατηρείτε το ποδήλατό σας καθαρό για να βελτιώσετε την απόδοση και τη διάρκεια ζωής του, αλλά ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο πλύσης ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Οι κινητήρες και οι μπαταρίες των ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι μέσα σε σφραγισμένες μονάδες και, επομένως, δεν πρέπει να αφήνουν νερό, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε να πλένετε οποιοδήποτε ποδήλατο –ηλεκτρικό ή μη– με ισχυρό τζετ νερού γιατί η ισχύς του νερού θα μπορούσε να περάσει μέσα στο ποδήλατο.

Πλύνετε το ποδήλατο σας με νερό από έναν κουβά ή έναν εύκαμπτο σωλήνα χαμηλής πίεσης, μια βούρτσα και (προαιρετικά) ένα ειδικό καθαριστικό προϊόν για το ποδήλατο για να απομακρύνετε γρήγορα τη βρωμιά.

Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συνδέσεις παραμένουν σφραγισμένες αφήνοντας την μπαταρία στο περίβλημά της, αλλά απενεργοποιήστε το σύστημα ebike πριν το πλύνετε (και αποσυνδέστε το από το φορτιστή).

Οι θύρες φόρτισης μπορούν να συσσωρεύσουν βρωμιά, γι' αυτό ελέγξτε το εσωτερικό και βουρτσίστε τυχόν λάσπη με ένα στεγνό πανί ή βούρτσα. Κρατήστε τη θύρα κλειστή όταν πλένετε το ποδήλατο.

Αφού πλύνετε το ποδήλατο, στεγνώστε το με ένα καθαρό πανί, φροντίζοντας να αποφύγετε τα δισκόφρενα (δεν θέλετε να τα μολύνετε κατά λάθος με λάδι ή άλλα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούνται αλλού στο ποδήλατο).

Κάθε τόσο μπορεί να θέλετε να καθαρίζετε τις επαφές της μπαταρίας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με μια μαλακή, στεγνή βούρτσα ή ένα πανί.

Εάν το ποδήλατό σας διαθέτει μπαταρία επέκτασης αυτονομίας (μια προαιρετική δεύτερη μπαταρία που μπορεί να συνδεθεί για μεγαλύτερες διαδρομές), θα πρέπει πάντα να την αποσυνδέετε πριν καθαρίσετε και να καθαρίζετε τις συνδέσεις με μια μαλακή, στεγνή βούρτσα.

Το ebike σας μπορεί να έχει έναν μαγνήτη αισθητήρα ταχύτητας στον τροχό του. Καθαρίστε το με ένα μαλακό πανί για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.

 

Στεγανοποιήσεις και επισκευές

 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η μπαταρία και ο κινητήρας ενός ebike είναι καλά σφραγισμένα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζημιά από το νερό. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απολύτως αδύνατο να μπει νερό, αλλά με ένα συγκεκριμένο επίπεδο κοινής λογικής και φροντίδας, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε.

Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο περιλαμβάνουν τη χρήση ενός jet wash και την πλήρη βύθιση του ποδηλάτου.

Ο ίδιος ο κινητήρας βρίσκεται σε εργοστασιακά σφραγισμένη μονάδα και δεν πρέπει ποτέ να επιχειρήσετε να τον αποσυναρμολογήσετε για συντήρηση ή να προσπαθήσετε να διορθώσετε ένα πρόβλημα.

Εάν φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με τον κινητήρα ή το σύστημα, επισκεφτείτε το κατάστημα όπου αγοράσατε το ποδήλατο ή πηγαίνετε το ποδήλατο σε έναν αξιόπιστο αντιπρόσωπο. Ορισμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια ηλεκτρικού ποδηλάτου καλύπτουν την απώλεια ή ζημιά στην μπαταρία του ebike σας.

How to Wash an E-bike ηλεκτρικό ποδήλατο

Πώς να επεκτείνετε το εύρος χρήσης της μπαταρίας του ebike σας;

 

Θέλετε να επεκτείνετε το εύρος χρήσης της μπαταρίας σας; Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αξιοποιήσετε περισσότερο το ηλεκτρικό σας ποδήλατο.

  1. Ρυθμός, η οδήγηση με ρυθμό πάνω από 50 στροφές ανά λεπτό είναι πιο αποδοτική από την μπαταρία από την οδήγηση με χαμηλότερο ρυθμό

  2. Βάρος, μειώστε το φορτίο στο ποδήλατό σας, το αυξημένο βάρος θα επιβαρύνει περισσότερο την μπαταρία σας

  3. Οδηγήστε αποτελεσματικά, μειώστε την ποσότητα που φρενάρετε ή σταματάτε

  4. Πίεση ελαστικών, όπως ένα κανονικό ποδήλατο, βελτιστοποιήστε την πίεση των ελαστικών για να εξισορροπήσετε το κράτημα, την άνεση και την αντίσταση κύλισης

  5. Τεχνολογίαορισμένοι υπολογιστές ebike θα σας πουν πόση ισχύ μπαταρίας καταναλώνετε, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα το στυλ οδήγησης σας

  6. Θερμοκρασία, η οδήγηση σε κρύες συνθήκες θα επιβαρύνει περισσότερο την μπαταρία και θα μειώσει την αυτονομία ως αποτέλεσμα

 

Φόρτιση και αποθήκευση μπαταρίας

 

Μπορεί να φαίνεται αδύνατο να φροντίσετε μια σφραγισμένη μπαταρία, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε την μπαταρία του ebike σας σε κορυφαία κατάσταση.

Όλες οι μπαταρίες ιόντων λιθίου φθείρονται σταδιακά και χάνουν χωρητικότητα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να ανέρχεται μόνο σε περίπου 5 τοις εκατό της μέγιστης απόδοσης ανά έτος, αλλά είναι αναμενόμενο.

Η σωστή φροντίδα της μπαταρίας, η σωστή αποθήκευση και η διατήρηση της φορτισμένης θα συμβάλουν στη διασφάλιση μεγάλης διάρκειας ζωής.

 

Καθαρισμός μπαταρίας ebike

 

Εάν αποσυνδέετε την μπαταρία τακτικά, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να την καθαρίσετε με ένα υγρό πανί και να καθαρίσετε τυχόν βρωμιά από τις συνδέσεις με μια στεγνή βούρτσα. Καθαρίζετε και λιπάνετε ελαφρά τις επαφές της μπαταρίας περιστασιακά, επίσης.

 

Φόρτιση και αποθήκευση μπαταρίας ebike

 

Φορτίστε την μπαταρία σε θερμοκρασία δωματίου σε στεγνό μέρος. Για να βελτιώσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας, αποφύγετε να αφήνετε την μπαταρία πλήρως φορτισμένη ή πλήρως αποφορτισμένη για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Όταν το ποδήλατο είναι εκτός χρήσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να αποσυνδέσετε την μπαταρία. Θα χάσει σταδιακά τη φόρτιση της, γι' αυτό συνεχίστε να τη συμπληρώνετε κάθε τόσο.

Όπως έχουμε ήδη πει, αποφύγετε την αποθήκευση του ποδηλάτου για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς φόρτιση, η διατήρηση φόρτισης 30 έως 60 τοις εκατό είναι ιδανική για μακροχρόνια αποθήκευση, σύμφωνα με τον κατασκευαστή συστημάτων ebike Bosch.

Η υπερβολική ζέστη και το κρύο είναι οι εχθροί των μπαταριών ηλεκτρικών ποδηλάτων. Αποθηκεύστε την μπαταρία του ebike σας σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και ιδιαίτερα εάν η θερμοκρασία είναι κάτω από 0°C, φορτίστε και αποθηκεύστε την μπαταρία σε θερμοκρασία δωματίου και τοποθετήστε ξανά την μπαταρία στο ποδήλατο αμέσως πριν οδηγήσετε.

 

Χρησιμοποιήστε τον σωστό φορτιστή


 

Ενώ ορισμένοι φορτιστές μπαταριών μπορεί να φαίνονται συμβατοί με πολλά ποδήλατα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο τον φορτιστή που είναι συγκεκριμένος για το δικό σας. Οι μπαταρίες δεν φορτίζονται πάντα με τον ίδιο τρόπο, επομένως η χρήση λανθασμένου φορτιστή μπορεί να καταστρέψει την μπαταρία του ebike σας.

 

Ενημερώσεις λογισμικού και εφαρμογών

 

Οι περισσότεροι κατασκευαστές συστημάτων ebike κυκλοφορούν ενημερώσεις λογισμικού και εφαρμογών άλλοτε περιστασιακά και άλλοτε πιο συχνά.

Εκτός από την καταγραφή στατιστικών στοιχείων διαδρομής και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, ορισμένες ιδιόκτητες εφαρμογές ebike ή ενσωματωμένες οθόνες μπορούν να σας επιτρέψουν να προσαρμόσετε την απόδοση του ποδηλάτου σας.

Αυτό μπορεί να σημαίνει προσαρμογή των ρυθμίσεων ισχύος (έτσι ώστε, ας πούμε, η ρύθμιση μέγιστης υποβοήθησης να παρέχει λιγότερη ισχύ και, επομένως, να χρησιμοποιεί λιγότερη μπαταρία) ή τα χαρακτηριστικά επιτάχυνσης.

Η μείωση των ρυθμίσεων εξόδου, ώστε η μπαταρία να αποφορτίζεται πιο σταδιακά, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αν και θα πρέπει να εργαστείτε πιο σκληρά για να ανεβείτε κάποιος λόφους.

Ενδέχεται επίσης να μπορείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις για την υγεία ή τη συντήρηση του συστήματος από την εφαρμογή ή την ενσωματωμένη οθόνη του ebike σας, οι οποίες ενδέχεται να σας εμφανίζουν πληροφορίες όπως διαστήματα σέρβις.

Μπορεί να είναι δυνατό να ελέγξετε εάν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις λογισμικού μέσω συνδεδεμένων εφαρμογών ή επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο του κατασκευαστή. Ορισμένες εταιρείες συνιστούν να επισκεφτείτε μια εξουσιοδοτημένη αντιπροσωπεία για τυχόν ενημερώσεις.

Ανάλογα με τη μάρκα κινητήρα και το σύστημα που τρέχει το ποδήλατό σας, αυτές οι ενημερώσεις λογισμικού μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ροπής, στην παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας ή στην παροχή άλλων χρήσιμων αναβαθμίσεων, επομένως αξίζει να ελέγξετε αν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις για το ebike σας.

Τέλος, μερικές φορές τα ebike μπορεί να εμφανίζουν κωδικούς σφάλματος που εμποδίζουν την χρήση του κινητήρα. Οι λόγοι για αυτά τα σφάλματα ποικίλλουν, αλλά συνήθως μπορούν να διορθωθούν εύκολα με την επίσκεψη σας ένα εξουσιοδωτημένο κατάστημα αντιπροσωπεία.

 

Βρείτε όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, το καλύτερο service αλλά και τις σωστές συμβουλές για το ποδήλατο σας στο κατάστημα μας!

 

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα orthopetalia.gr μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από ποδήλατα, όπως ΒΜΧ ποδήλατο, Cyclocross ποδήλατο, Fatbike, MTB ποδήλατα, Ηλεκτρικά ποδήλατα, ποδήλατα Δρόμου, Trekking, Track-Πίστας, Παιδικό ποδήλατο, Σπαστόποδήλατο, Χρονομέτρου – Τριάθλου, Τρίκυκλο καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από αξεσουάρ ποδηλάτου και ανταλλακτικά ποδηλάτου.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το τηλεφωνικό μας κέντρο και να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με κάποιο προϊόν ή ακόμα και να σας προτείνουμε εμείς κάποιο κατάλληλο για την χρήση που το επιθυμείτε! Είμαστε στη διάθεση σας και θα χαρούμε πραγματικά να σας εξυπηρετήσουμε και να σας φέρουμε πιο κοντά στο κόσμο της ποδηλασίας!

Δείτε περισσότερες χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς στο ποδήλατο: