Σε μια ιδιαίτερα τιμητική ποδηλατική εκδήλωση θα συμμετάσχει την Παρασκευή 17 Μαΐου ο  Αθλητής  του Ποδηλατικού Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας Θεόδωρος Κατσάκος με τίτλο «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου»

Ο Αθλητής θα καλύψει και θα μεταφέρει με λαμπαδηδρομία την "φλόγα του Πόντου" από τον Βόλο στην Λάρισα καλύπτοντας 61χλμ και καταλήγοντας στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας όπου θα τον υποδεχτούν  τοπικοί παράγοντες και ο  σύλλογος Ποντίων Τυρνάβου.

Όσοι πολίτες θέλουν να τιμήσουν με την παρουσία τους το γεγονός μπορούν να παρευρεθούν στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας , και ώρα 18:30 - 19:30

 

.........λίγα λόγια για την λαμπαδηδρομία

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, Η «Φλόγα του Πόντου» θα αναζωπυρώσει τον Πυρρίχιο Δρόμο της προσφυγιάς και της επιβίωσης και θα ενώσει τα δυο μεγάλα λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που υποδέχθηκαν χιλιάδες ξεριζωμένους προγόνους μας, επιζήσαντες της Γενοκτονίας.

Από τον Πειραιά που φιλοξένησε πρώτος τον πόνο για την απώλεια της ιστορικής μας πατρίδας, ως την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας που έγινε η μάνα που αγκάλιασε τον ποντιακό ελληνισμό, η δράση αυτή θα αποτελέσει φέτος μια κοινή προσπάθεια να μεταφερθεί το μήνυμά της δεύτερης πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο, σε ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό.

Τα δύο μεγάλα μνημεία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, θα ενώσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», Ένωση Ποντίων Πιερίας και Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς , με μια πανελλαδική ποδηλατική λαμπαδηδρομία με τίτλο «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» από την Τρίτη 14 Μαΐου έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019.

 

Τα δύο μεγάλα μνημεία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, θα ενώσουν οι παρακάτω Ποντιακοί Σύλλογοι:

 • Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας
 • Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»
 • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες»
 • Ένωση Ποντίων Πιερίας
 • Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς

Οι ποδηλάτες που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση Πυρρίχιος Δρόμος – Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου

Συντονιστής – Βασίλης Καρυοφυλλίδης (6979495659)

 • Πειραιάς – Αναστασία Ποιμενίδου (6908635052)
 • Χαλκίδα – Κώστας Καραγιάννης (6974451041)
 • Βόλος – Ανδρέας Μάττος (6982290319)
 • Λάρισα – Θοδωρής Κατσάκος (6978727321) με χορηγό Orthopetalia Bikeshop
 • Κατερίνη – Περιστέρα Πεΐδου (6982413539)
 • Θεσσαλονίκη – Κώστας Ζώης (6947521698)

Το σώμα Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα συνοδεύει τους ποδηλάτες καθ’ όλη τη διαδρομή της ποδηλατικής λαμπαδηδρομίας «Πυρρίχιος δρόμος: Πειραιάς-Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη φλόγα του Πόντου», παρέχοντάς τους εάν χρειαστεί τις πρώτες βοήθειες.

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 18:00, η «Φλόγα του Πόντου» θα βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Μπροστά από το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Θα την υποδεχθεί η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και συμβολικά θα τοποθετήσει τη δάδα στο μνημείο. Όπου ύστερα θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις Μνήμης της «Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος».