Τύποι ηλεκτρονικών ποδηλάτων


Τα ηλεκτρικά ποδήλατα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς οι άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηλεκτρικών ποδηλάτων για την κάλυψη διαφορετικών αναγκών.

Ορισμένα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι σχεδιασμένα για πάρκα ποδηλάτων και έχουν βαριά ανάρτηση και μεγάλα πιρούνια. Άλλα είναι ελαφριά και έχουν λιγότερη ισχύ και μικρότερες μπαταρίες.

Έπειτα, υπάρχουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα «trail» για όλες τις χρήσεις που διαθέτουν αερανάρτηση και διαδρομή περίπου 150 mm. Ένας νέος τύπος ηλεκτρικού ποδηλάτου εμφανίστηκε το 2023 που έχει παρόμοια απόδοση κινητήρα, αλλά είναι ελαφρύτερος λόγω μικρότερης ή πιο αποδοτικής μπαταρίας.

 

Τι είναι ένα ελαφρύ ηλεκτρικό ποδήλατο;


Τα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα ζυγίζουν μεταξύ 22-25 κιλά, επομένως οι μικρές διαφορές βάρους μεταξύ των μοντέλων είναι ελάχιστα αισθητές. Ωστόσο, η Lapierre παρουσίασε το eZesty, το οποίο ζυγίζει εντυπωσιακά 17,9 κιλά.

Το eZesty χρησιμοποιεί έναν κινητήρα Fazua με μειωμένη ισχύ, ροπή και χωρητικότητα μπαταρίας, επομένως ο αναβάτης πρέπει να κάνει περισσότερη δουλειά. Αλλά χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια για να στρίψετε, να πηδήσετε, να επιταχύνετε και να επιβραδύνετε.

Επειδή ο αναβάτης καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, η αυτονομία είναι παρόμοια με τα ηλεκτρικά ποδήλατα πλήρους ισχύος με διπλάσια χωρητικότητα μπαταρίας. Το eZesty ανταποκρίνεται επίσης στις προσπάθειες πεταλιών πάνω από τη νόμιμη αποκοπή του κινητήρα των 25 χλμ/ώρα.

Η μπαταρία και ο κινητήρας μπορούν ακόμη και να αφαιρεθούν για να φτιάξετε ένα ποδήλατο enduro 15,6 κιλών.

Άλλα ελαφριά ηλεκτρικά ποδήλατα περιλαμβάνουν τα Specialized Turbo Levo SL και Kenevo SL, Forestal Siryon and Cyon, Trek Fuel EXe, Pivot Shuttle SL και Orbea Rise. Οι 
Scott, Transition και BMC προσφέρουν επίσης ελαφριά ηλεκτρικά ποδήλατα.

Εάν θέλετε ώθηση στις αναβάσεις, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε τον ζωηρό χειρισμό και την καθαρή απόκριση ενός κανονικού ποδηλάτου, ένα ελαφρύ e-bike θα μπορούσε να είναι το καλύτερο και των δύο κόσμων.

e bike mtb
 

Μπορείτε να αποκτήσετε ηλεκτρικά ποδήλατα ειδικά για Downhill;

Η Haibike ήταν μια από τις πρώτες μάρκες που σχεδίασαν ηλεκτρικά ποδήλατα μεγάλων διαδρομών με πιρούνια διπλής κορώνας. Το Specialized Kenevo, με ανάρτηση με ελατήρια, ελαστικά βαρέως τύπου, φρένα τεσσάρων εμβόλων και πολλές διαδρομές, ήταν εν μέρει όχημα μεταφοράς και εν μέρει ποδήλατο κατάβασης.

Ο Cannondale εντάχθηκε στο πάρτι με την Moterra SE, ενώ η Specialized έχει ωθήσει το σκάφος ακόμα περισσότερο με το περίεργο νέο Kenevo.


 

Είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα που εστιάζουν στο μονοπάτι τα πιο ευέλικτα;

Τα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα πλήρους ανάρτησης ταιριάζουν στην κατηγορία «trail» και συνήθως τρέχουν περίπου 150 χιλιοστά διαδρομής. Διαθέτουν πιρούνια μπροστινά πιο γυαλιστερά για να αντεπεξέλθουν στο επιπλέον βάρος και τη μόχλευση του πλαισίου.

Τα φρένα τεσσάρων εμβόλων είναι κοινά και συνήθως έχουν πιο χαλαρές γωνίες κεφαλής και ελαφρώς μικρότερο μέγεθος. Το επιπλέον βάρος προσθέτει σταθερότητα που καλύπτουν τα μη υποβοηθούμενα ποδήλατα σε μήκος. Θα δείτε πολλά ποδήλατα που αναμειγνύουν τροχούς 29 ιντσών και 27,5 ιντσών σε αυτό που ονομάζεται διαμόρφωση κέφαλου.

Ο τροχός 29 ιντσών μπροστά προσφέρει καλή ανατροπή, ενώ ο μικρότερος τροχός 27,5 ιντσών πίσω αυξάνει την ευελιξία. Συνήθως, αυτό συνδυάζεται με ένα πίσω ελαστικό μεγάλου όγκου 2,6 ιντσών ή 2,8 ιντσών που τεντώνει το αποτύπωμα και αυξάνει την πρόσφυση σε απότομες ή χαλαρές αναβάσεις.

Οι πιο δημοφιλείς κινητήρες κατασκευάζονται από τις Bosch, Brose και Shimano, με τις περισσότερες χωρητικότητες μπαταριών να κυμαίνονται από 500 Wh έως 700 Wh.


 

Είναι τα e-hardtails μια καλή επιλογή για ποδηλασία βουνού;

 

Οι e-hardtails έχουν νόημα για μονοπάτια, πυροσβεστικούς δρόμους και επαρχιακές πίστες, αλλά όχι για σωστά μονοπάτια, πάρκα ποδηλάτων και κέντρα μονοπατιών. Παραμένετε καθισμένοι πολύ περισσότερο σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο παρά σε ένα αναλογικό ποδήλατο, κυρίως επειδή ο κινητήρας προτιμά υψηλό ρυθμό.

Η κίνηση του εμβόλου πάνω-κάτω των ποδιών σας όταν στέκεστε όρθιοι δεν συνδυάζεται καλά με την ομαλή, σταθερή παροχή ισχύος του κινητήρα. Έτσι, χωρίς καμία πίσω ανάρτηση, είστε σε μια τιμωρητική βόλτα σε ομαλά μονοπάτια εκτός από το τραπέζι του μπιλιάρδου.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα σάς επιτρέπουν να ανεβείτε σε αναβάσεις που δεν θα ονειρευόσασταν με ένα κανονικό ποδήλατο, αλλά αν δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσφυση επειδή ο πίσω τροχός αναπηδά πάνω από χτυπήματα και ρίζες, θα φύγετε και θα σπρώξετε. Τέλος, σε γρήγορες, σκληρές ή τεχνικές καταβάσεις, είναι πολύ πιο δύσκολο να βγάλεις ένα ηλεκτρονικό ποδήλατο από το έδαφος.

Η πίσω ανάρτηση όχι μόνο βοηθά στη μείωση της πρόσκρουσης στο τιμόνι, αλλά σας βοηθά επίσης να ξεπεράσετε τα χτυπήματα με τετράγωνο άκρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα e-hardtails που έχουμε δει σε τεχνικά μονοπάτια σπρώχνονται, με σκασμένο ελαστικό.

Mountainbike & E-MTB
 

Αξίζουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα;


 

Οδηγήστε παραπέρα και ανεβείτε πιο γρήγορα

Θέλετε να οδηγήσετε περαιτέρω και να σκαρφαλώσετε γρηγορότερα στον ίδιο χρόνο όσο μπορείτε σε ένα κανονικό ποδήλατο; Τότε η απάντηση είναι απολύτως ΝΑΙ! Τα ηλεκτρικά ποδήλατα σάς επιτρέπουν να στριμώχνετε δύο ή τρεις φορές περισσότερη αναρρίχηση (και κατεβαίνοντας) σε μια τυπική δίωρη βόλτα όσο μπορείτε σε ένα αναλογικό ποδήλατο.

Καθώς όλοι έχουν πιο πολυάσχολες ζωές από ποτέ, αυτή είναι μια ελκυστική προοπτική. Φυσικά, δεν υπάρχει δωρεάν βόλτα και στην περίπτωση των ηλεκτρικών ποδηλάτων, θα πρέπει να λάβετε υπόψη την υψηλή αρχική τιμή, την επιπλέον φθορά στα εξαρτήματα και το πρόσθετο βάρος των ίδιων των ποδηλάτων πριν αποφασίσετε αν είναι κατάλληλα για εσάς.

Εάν είστε έμπειρος αναβάτης, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμόσετε το στυλ οδήγησης σας σε αυτό το επιπλέον βάρος, αλλά μετά την αρχική περίοδο προσαρμογής, θα είστε εθισμένοι στις επιπλέον διαδρομές που μπορείτε να κάνετε.

Και, ενώ είναι δυνατό να αφήστε τον κινητήρα να ασκήσει πίεση, μπορείτε ακόμα να κάνετε μια εξαιρετική προπόνηση μειώνοντας την ισχύ ή μη σταματώντας για μια ανάσα στην κορυφή κάθε ανάβασης. Και αν μόλις ξεκινάτε, αυτές οι τρομακτικές αναρριχήσεις δεν θα αποτελούν πλέον τόσο εμπόδιο για την εξερεύνηση της εξοχής.


 

Πόσο διαρκούν οι μπαταρίες ηλεκτρονικών ποδηλάτων;


 

Παρόλο που υπάρχουν πολλά διαδικτυακά εργαλεία εύρεσης εύρους, υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές που μπορούν να θεωρηθούν μόνο ένας πρόχειρος οδηγός. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε πόσο μακριά θα φτάσει το νέο σας ηλεκτρονικό ποδήλατο με μία μόνο φόρτιση είναι η εμπειρία.

Καταγράψτε τις βόλτες σας και σημειώστε τις συνθήκες του μονοπατιού, τα επίπεδα ισχύος που χρησιμοποιήθηκαν και την μπαταρία που απομένει, ώστε να μπορείτε να το διασταυρώσετε με την απόσταση που διανύσατε και το υψόμετρο που έχετε αποκτήσει. Μόλις δημιουργήσετε μια τράπεζα δεδομένων με βόλτες, θα έχετε μια πολύ καλύτερη ιδέα για την εμβέλειά σας όταν πάτε κάπου νέο.

Για να σας δώσουμε μια ιδέα για το τι να περιμένετε στον πραγματικό κόσμο, για έναν αναβάτη βάρους 70-75 κιλών με συνθήκες στεγνού μονοπατιού, έχουμε περίπου 1.800 μέτρα αναρρίχησης από μια μπαταρία 600-700 Wh σε ρύθμιση μεσαίας ισχύος. Γιατί ανέβηκαν μέτρα αντί για διανυθείσα απόσταση;

Λοιπόν, ο κινητήρας κάνει πολύ μεγαλύτερη αποστράγγιση της μπαταρίας κατά την αναρρίχηση, και θεωρητικά, η μπαταρία θα διαρκούσε για πάντα εάν οδηγούσατε κατά μήκος του διαμερίσματος πάνω από τον περιοριστή ταχύτητας.


 

Πρέπει να φορτίζω το ηλεκτρικό μου ποδήλατο σε εξωτερικούς χώρους;


 

Σε έναν τέλειο κόσμο, θα πρέπει πάντα να φορτίζετε την μπαταρία του e-bike σας σε εσωτερικούς χώρους σε θερμοκρασία δωματίου (μεταξύ 10-20°C, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως).

Εάν η μπαταρία σας δεν αφαιρείται, προσπαθήστε να φορτίσετε ολόκληρο το ποδήλατο στο σπίτι. Χρησιμοποιείτε πάντα μόνο τον προτεινόμενο φορτιστή που παρέχεται με το ποδήλατο και μην το αφήνετε να φορτίζεται χωρίς επίβλεψη ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

e bike mtb
 

Γιατί ο κινητήρας μου γυρίζει ακόμα όταν σταματώ να κάνω πετάλι;


 

Ορισμένοι κινητήρες, κυρίως ο Brose, συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια για λίγο όταν σταματήσετε να κάνετε πετάλι. Συνήθως, αυτό είναι πιο προφανές στη λειτουργία πλήρους ισχύος και μπορεί να είναι χρήσιμο για να περνάτε σκαλοπάτια, βραχόκηπους ή πάνω από κομμάτια ριζών όπου πρέπει να ακουμπήσετε για να αποτρέψετε χτυπήματα με πεντάλ.

Επίσημα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 2 εκατομμύρια, αν και έχουμε βιώσει πολύ περισσότερα από αυτά στον πραγματικό κόσμο. Ο νέος κινητήρας Bosch CX Race προσφέρει μια αξιοσημείωτα ισχυρή υπέρβαση, η οποία έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους αγωνιστές να ανέβουν στις τεχνικές αναβάσεις που αποτελούν χαρακτηριστικό των αγώνων e-enduro.


 

Ποια είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μου;

Αυτό διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή. Η Giant λέει ότι θα πρέπει να έχετε 80% χωρητικότητα μετά από 1.000 πλήρεις κύκλους φόρτισης (που ισοδυναμεί με μια μεγάλη βόλτα σχεδόν κάθε μέρα για τρία χρόνια). Η Shimano εγγυάται 60% χωρητικότητα μπαταρίας μετά από 1.000 πλήρεις κύκλους φόρτισης. Εξειδικευμένες υποσχέσεις 60% μετά από 500 πλήρεις κύκλους.


 

Τι μέγεθος καρέ πρέπει να πάω;


 

Επειδή όλο αυτό το χαμηλό βάρος σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι πολύ πιο σταθερά από τα αντίστοιχα με φυσική αναπνοή, είναι λιγότερο σημαντικό να αναζητήσετε σταθερότητα μέσω του μήκους του πλαισίου και της χαλαρής γεωμετρίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρετε το μικρότερο ποδήλατο που μπορείτε, αλλά αν είστε μεταξύ των μεγεθών, αξίζει να εξετάσετε τη μικρότερη επιλογή.

Όπως πάντα, ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι να δοκιμάσετε πριν αγοράσετε, επομένως ενημερωθείτε για τις ημέρες επίδειξης και τους στόλους καταστημάτων προτού δεσμευτείτε.


 

Είναι εντάξει να πλένω το ηλεκτρονικό μου ποδήλατο;


 

Σύμφωνα με τις συμβουλές της Bosch, θα πρέπει να πλένετε το ηλεκτρονικό σας ποδήλατο τόσο συχνά όσο θα πλένετε ένα αναλογικό ποδήλατο (ιδανικά μετά από κάθε βόλτα), αλλά ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε πλύσιμο με τζετ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό υψηλής πίεσης μπορεί να ξεπεράσει τις σφραγίδες και τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς και σε περιοχές που δεν μπορούν να επισκευαστούν, όπως το κάτω στήριγμα.

Ομοίως, αποφύγετε τα απολιπαντικά και τα σαμπουάν ποδηλάτου - χρησιμοποιήστε νερό από έναν εύκαμπτο σωλήνα κήπου ή έναν κουβά και μια σειρά από βούρτσες για να μπείτε σε αυτές τις άβολες περιοχές γύρω από το σετ αλυσίδας και τον κινητήρα.

Οι συμβουλές ποικίλλουν σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε με την μπαταρία – Η Specialized συνιστά να την αφήσετε επιτόπου, αλλά η Bosch προτείνει να την αφαιρέσετε και μετά να αντικαταστήσετε το κάλυμμα της μπαταρίας.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα αφαιρούσαμε τυχόν οθόνες (ή θα καλύπταμε με μια πλαστική σακούλα), θα στεγνώναμε το ποδήλατο αμέσως μετά το πλύσιμο, ιδιαίτερα τους ακροδέκτες της μπαταρίας και, στη συνέχεια, θα ανάψαμε το ποδήλατο για να ελέγξουμε ότι όλα λειτουργούν.

Electric Bikes - e bike mtb scott
 

Συμβουλές συντήρησης ηλεκτρικού ποδηλάτου


 

Πού πρέπει να αποθηκεύσω την μπαταρία μου;

 

Εάν έχετε ηλεκτρικό ποδήλατο, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε σωστά την μπαταρία σας. Διατηρήστε το σε μέρος όπου η θερμοκρασία είναι μεταξύ 10-20°C και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο μέρος, σκεφτείτε να προμηθευτείτε μια θερμική κουβέρτα για να την αποθηκεύσετε. Αυτό το μονωμένο περίβλημα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη βέλτιστη θερμοκρασία για την μπαταρία σας.

Εάν ταξιδεύετε με το ποδήλατό σας, κρατήστε την μπαταρία σε αυτό το μανίκι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Εάν δεν σκοπεύετε να οδηγήσετε για λίγο, αφαιρέστε την μπαταρία από το ποδήλατο και αποθηκεύστε την στο σπίτι σας με περίπου 60% φόρτιση. Φροντίστε να το φορτίσετε πλήρως πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά.


 

Χρειάζομαι ειδικά εξαρτήματα ηλεκτρικού ποδηλάτου;


 

Καθώς τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν γίνει πιο δημοφιλή, οι μάρκες έχουν αναπτύξει συγκεκριμένα προϊόντα για να τα ταιριάζουν. Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα δεν είναι απαραίτητα, αλλά άλλα αξίζει να τα εξετάσετε εάν δεν περιλαμβάνονται ήδη στο ηλεκτρονικό σας ποδήλατο.

Για παράδειγμα, τα ειδικά πιρούνια 36 ηλεκτρονικών ποδηλάτων της Fox χρησιμοποιούν παχύτερους σωλήνες για καλύτερη αντίσταση στα αυξημένα φορτία. Τα φρένα SRAM's Guide RE e-bike χρησιμοποιούν έναν απλό μοχλό με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων για πρόσθετη ισχύ πέδησης.

Η σέλα SD:ON του Canyon έχει επίπεδη μύτη και φαρδιά ουρά με κλωτσιά για να σας δώσει κάτι να πιέσετε σε απότομες αναβάσεις. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε τα ενισχυμένα ελαστικά περιβλήματος, μεγαλύτερους ρότορες φρένων, ισχυρότερους τροχούς και πιο στιβαρά εσωτερικά freehub.

Αναζητήστε εξαρτήματα που προσφέρουν την καλύτερη αξία και ανθεκτικότητα αντί για εξοικονόμηση βάρους ή παράγοντα bling, καθώς τα ηλεκτρονικά ποδήλατα τείνουν να φθείρουν τα αναλώσιμα πολύ πιο γρήγορα από τα κανονικά ποδήλατα.

 

Βρείτε όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, το καλύτερο service αλλά και τις σωστές συμβουλές για το ποδήλατο σας στο κατάστημα μας!


Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα orthopetalia.gr μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από ποδήλατα όπως ΒΜΧ ποδήλατοCyclocross ποδήλατοFatbikeMTB ποδήλαταΗλεκτρικά ποδήλαταποδήλατα ΔρόμουTrekkingTrack-ΠίσταςΠαιδικό ποδήλατο, Σπαστό ποδήλατοΧρονομέτρου – ΤριάθλουΤρίκυκλο καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από αξεσουάρ ποδηλάτου και ανταλλακτικά ποδηλάτου.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το τηλεφωνικό μας κέντρο και να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με κάποιο προϊόν ή ακόμα και να σας προτείνουμε εμείς κάποιο κατάλληλο για την χρήση που το επιθυμείτε!

Είμαστε στη διάθεση σας και θα χαρούμε πραγματικά να σας εξυπηρετήσουμε και να σας φέρουμε πιο κοντά στο κόσμο της ποδηλασίας!

Δείτε περισσότερες χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς στο ποδήλατο: