Bike fitting είναι η διαδικασία κατά την οποία το έμπειρο προσωπικό του καταστήματος μας, Ορθοπεταλιά, μπορεί να ταιριάξει απόλυτα ένα νέο ή μεταχειρισμένο ποδήλατο με τον αναβάτη του ώστε να βελτιστοποιήσει την καθημερινή ή αγωνιστική του εμπειρία και να μειώσει τις πιθανότητες τραυματισμών.

Ένα ποδήλατο που είναι ακριβώς στα μέτρα σας, είναι σίγουρα ένα ποδήλατο που θα θέλατε να χρησιμοποιείτε καθημερινά για όλες τις μετακινήσεις σας αλλά και για την διασκέδαση σας! Άλλωστε ένα Bike fitting δεν αφορά μόνο το συνολικό σας ύψος σε εκατοστά αλλά ένα πλήθος παραμέτρων που καθορίζουν τις σωματομετρικές σας μετρήσεις.

Ανάλογα λοιπόν με τον τύπο ποδηλάτου που εφαρμόζετε το Bike fitting, μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες και να σας παρέχει απλές εξατομικευμένες συμβουλές για το καλύτερο μέγεθος ποδηλάτου, προτεινόμενες αλλαγές για να βελτιώσετε την άνεσή σας, να σας δώσει ένα συγκεκριμένο προσωπικό διάγραμμα ώστε να ρυθμίσουμε ένα συγκεκριμένο σας ποδήλατο ή να σας παραδώσουμε μια λεπτομερή αναφορά για το τρόπο που πεταλάρετε.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε 5 βασικούς λόγους που χρειάζεστε ένα Bike fitting αλλά και 6 τρόπους που το ίδιο το σώμα σας “ζητάει” να το κάνετε! Φυσικά θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα που θα αναλύουν πλήρως τι περιλαμβάνει ένα Bike fitting, οπότε ακολουθήστε μας σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μείνετε ενημερωμένοι!

5 Λόγοι που χρειάζεστε ένα Bike fitting

Το ποδήλατο είναι μια δραστηριότητα πολύ χαμηλού αντίκτυπου, αλλά ακόμα κι έτσι, μπορεί να προκύψουν προβλήματα εάν δεν ρυθμίσετε σωστά τη θέση σας πάνω σε αυτό. Όταν οδηγείτε το ποδήλατό σας, ολοκληρώνετε χιλιάδες και χιλιάδες περιστροφές πεντάλ σε μια μάλλον σταθερή θέση, οπότε αν είστε ελαφρώς έξω με τη «σωστή θέση» σας, αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με ενόχληση και ακόμη και τραυματισμό.

1. Για να βελτιστοποιήσετε την ποδηλατική σας εμπειρία

Ανεξάρτητα από τον τύπο του ποδηλάτου που έχετε στην ιδιοκτησία σας ή τη φυσική σας κατάσταση,ένα Bike fitting θα αυξήσει το μέγεθος του χαμόγελου σας όταν οδηγείτε το ποδήλατό σας. Πιστεύουμε ότι η επίτευξη της βέλτιστης απόδοσης και άνεσης και η αυξημένη αυτοπεποίθηση που θα νοιώθετε κατά την οδήγηση ενός ποδηλάτου, είναι αυτό που πρέπει να στοχεύει κάθε ποδηλάτης.

2. Για να αυξήσετε την άνεση σας

Ο κύριος στόχος ενός Bike fitting είναι να αυξήσει την άνεσή σας πάνω στο ποδήλατο. Ένα καλά ρυθμισμένο ποδήλατο προς τα μέτρα του ποδηλάτη είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλετε να το οδηγείτε καλύτερα, περισσότερο ή ακόμα και πιο γρήγορα. Οι περισσότεροι επαγγελματίες ποδηλάτες γνωρίζουν πόσο σκληρή μπορεί να είναι η ποδηλασία, γι' αυτό ακριβώς πάρα πολλοί δεν επιλέγουν ποτέ την ποδηλασία ως χόμπι τους. Παρά το γεγονός ότι η ποδηλασία είναι ένα από τα πιο δύσκολα αθλήματα, οι τραυματισμοί είναι σχετικά σπάνιοι, με την προϋπόθεση φυσικά ότι η θέση σας στο ποδήλατο είναι ισορροπημένη με την ευελιξία και τα φυσικά σας χαρακτηριστικά και το ποδήλατό σας φυσικά έχει προσαρμοστεί ανάλογα και σωστά.

3. Για να βελτίωση την απόδοση σας

Είτε χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας για την μετακίνηση σας από και προς τη δουλειά σας, είτε το Σαββατοκύριακο ως χόμπι, όλοι οι ποδηλάτες θα ήθελαν να οδηγούν τα ποδήλατά τους πιο γρήγορα με λιγότερη προσπάθεια. Ένα Bike fitting σάς βοηθά να εφαρμόσετε τη δύναμή σας στα πεντάλ πιο αποτελεσματικά και να βελτιώσετε τη διαδρομή σας στο πεντάλ. Αυτό θα σας εξοικονομήσει ενέργεια και θα σας επιτρέψει να νικήσετε τους φίλους σας ή να εξασφαλίσετε ότι θα επιστρέψετε από τη δουλειά λίγο πιο γρήγορα.

Κατά τη διάρκεια ενός Bike fitting , μαθαίνετε περισσότερα για το σώμα σας, για παράδειγμα εάν έχετε σωματικές ανισορροπίες ή εάν το σώμα σας είναι απόλυτα συμμετρικό. Θα σας πει επίσης ποια μέρη του σώματος είναι ευλύγιστα και ποια λιγότερο. Οι απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις θα σας οδηγήσουν στην τέλεια θέση πάνω στο ποδήλατο σας.

4. Για να κερδίσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση

Εάν γνωρίζετε ακριβώς ποιο μέγεθος ποδηλάτου χρειάζεστε και τι μέγεθος τιμόνι και σέλα, θα αισθανθείτε πιο σίγουροι αν αγοράσετε ένα νέο ποδήλατο ή ανταλλακτικό ποδηλάτου. Εάν οδηγήσετε στη συνέχεια αυτό το ποδήλατο, θα παρατηρήσετε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο πετάλι. Αυτό θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας όταν κάνετε πετάλι, στρίβετε, φρενάρετε, επιταχύνετε και ξεκινάτε ένα σπριντ.

5. Για να αυξήσετε την απόλαυση σας πάνω στο ποδήλατο

Γενικά, ένα Bike fitting θα αυξήσει την απόλαυσή σας τόσο πάνω αλλά και εκτός του ποδηλάτου. Λιγότερος πόνος ή ενόχληση σημαίνει περισσότερη διασκέδαση ενώ οδηγείτε το ποδήλατό σας και λιγότερες πιθανότητες τραυματισμών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Με το κατάλληλο κιτ, θα βελτιώσετε την εμπειρία σας σε ένα ποδήλατο αλλά και την καθημερινότητα σας.

6 Τρόποι με τους οποίους σας λέει το σώμα σας οτι χρειάζεστε ένα Bike fitting

Αν και, φυσικά, απαιτείται πάντα μια συγκεκριμένη προσπάθεια κατά την ποδηλασία, και αυτό μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε κόπωση λόγω της έντασης και της διάρκειας αυτής της προσπάθειας, είναι σημαντικό η ποδηλασία να είναι μια άνετη, εύκολη και χωρίς πόνο δραστηριότητα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θεωρούν ορισμένα παράπονα σχετικά με το ποδήλατο ως δεδομένα, ενώ αυτά μερικές φορές μπορούν να επιλυθούν εύκολα με ένα Bike fitting.

Παρακάτω σας έχουμε περιγράψει 6 από τα πιο κοινά παράπονα που συχνά μπορούν να λυθούν με τη βοήθεια ενός Bike fitting.

1. Πληγές από τη σέλα

Οι πληγές της σέλας είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς και κύρια πηγή ενόχλησης για πολλούς ποδηλάτες. Το σχήμα της σέλας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό της συνολικής άνεσης, και όταν έχετε αμφιβολίες εάν η σέλα σας έχει το σωστό σχήμα για εσάς, ίσως είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε το κατάστημα μας και να ζητήσετε την κατάλληλη υπηρεσία υπηρεσία Bike fitting για να την σωστή επιλογή σέλας.

Τα ακόλουθα σημεία μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στη σέλα και σχετίζονται περισσότερο με τη συνολική θέση του ποδηλάτου:

  • Ύψος σέλας (πολύ υψηλό)
  • Τοποθέτηση της σέλας (υπερβολικά προς τα πίσω ή προς τα εμπρός)
  • Διαφορά μήκους ποδιών, η οποία δεν αντισταθμίζεται σωστά με σχισμές ή με άλλο τρόπο
  • Τοποθέτηση cleat παπουτσιών
  • Το τιμόνι είναι πολύ μακριά σας. Όταν ο αναβάτης δεν είναι αρκετά ευλύγιστος για αυτή τη θέση, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα

2. Προβλήματα στην πλάτη

Τα προβλήματα στην πλάτη μπορεί να προκληθούν από σωματικά αίτια (όπως διαφορά μήκους ποδιών, κακή ευλυγισία ή σκολίωση). Ωστόσο, ένα λάθος Bike fitting από μη εξειδικευμένους μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στην πλάτη. Οι κύριες αιτίες για τον πόνο στην πλάτη είναι η πολύ μεγάλη απόσταση από τη σέλα από το τιμόνι, η πολύ μεγάλη πτώση (διαφορά ύψους) μεταξύ της σέλας και του τιμονιού και η πολύ ψηλή σέλα.

3. Προβλήματα στον αυχένα

Παρόμοια προβλήματα στην πλάτη, θα πρέπει πρώτα να αποκλείσετε μια φυσική αιτία για τα προβλήματα του αυχένα σας. Για πολλά άτομα με δουλειά γραφείου, η θέση πίσω από το γραφείο σας είναι επίσης κάτι που πρέπει να ελέγξετε. Όσον αφορά την εφαρμογή του ποδηλάτου σας, ένα τιμόνι που είναι πολύ φαρδύ ή πολύ στενό ή πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ σέλας και τιμονιού, πολύ μεγάλη πτώση (=διαφορά ύψους) μεταξύ σέλας και τιμονιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον αυχένα στο ποδήλατο .

4. Μουδιασμένα χέρια

Τα μουδιασμένα χέρια συχνά προκαλούνται από τη στένωση των νεύρων που περνούν από τον καρπό στα χέρια, η οποία μπορεί να προκληθεί από μια λανθασμένη θέση του ποδηλάτου. Συχνά το τιμόνι θα είναι πολύ χαμηλά ή οι μοχλοί των φρένων δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά. Οι εργονομικές λαβές και/ή ένα στενότερο τιμόνι μπορούν να ανακουφίσουν αυτόν τον πόνο.


5. Μουδιασμένα πόδια

Τα μουδιασμένα πόδια προκαλούνται συχνά από λανθασμένη τοποθέτηση σχαρών ή εύκαμπτα παπούτσια ποδηλασίας. Μια καλή carbon σόλα δεν θα λυγίσει κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας ενώ μια φθηνή πλαστική θα λυγίσει. Αυτό θα προκαλέσει κάποια παράπονα και πιθανό πόνο. Επιπλέον, μια καλή σόλα θα στηρίζει το πόδι του ποδηλάτη και θα κατανέμει ομοιόμορφα την πίεση. Τέλος, το πόδι πρέπει να έχει αρκετό χώρο στο παπούτσι. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, είναι επίσης πιθανό να υποφέρετε από κάψιμο στα πόδια/νεκρά πόδια.

6. Προβλήματα στο γόνατο

Τα προβλήματα στο γόνατο μπορεί να προκληθούν από διαφορές μήκους ποδιών, ανισορροπία στη μυϊκή δύναμη ή από υπερβολικό φορτίο προπόνησης/ποδηλασίας. Ωστόσο, η προσαρμογή του ποδηλάτου σας μπορεί επίσης να είναι η αιτία προβλημάτων στα γόνατα. Γενικά, μια σέλα που είναι είτε πολύ χαμηλά είτε πολύ μπροστά, θα προκαλέσει προβλήματα στο μπροστινό μέρος του γονάτου σας. Στην αντίθετη πλευρά, μια σέλα που είναι πολύ ψηλή ή πολύ προς τα πίσω θα προκαλέσει προβλήματα στο πίσω μέρος του γονάτου σας.

Αξιόπιστο Bike fitting στο κατάστημα Ορθοπεταλιά

Σε περίπτωση που κάποια από τα παραπάνω ζητήματα σας φαίνονται γνωστά, σας συνιστούμε να κλείσετε ραντεβού το κατάστημα μας. Μέσω ορισμένων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες Bike fitting. θα είμαστε σε θέση να σας συμβουλεύσουμε για τις διάφορες προσαρμογές στη θέση ποδηλάτου σας που θα πρέπει να διορθώσετε ώστε να ελαχιστοποιήσετε ζητήματα πόνου και άλλων προβλημάτων.

Μια υπηρεσία Complete Bike fitting θα μετρήσει 8 διαφορετικά ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, τα οποία, σε συνδυασμό με το προσωπικό σας ποδήλατο και το στυλ οδήγησης, θα μεταφραστούν σε μια βέλτιστη θέση που μπορεί να εφαρμοστεί στο ποδήλατό σας.

Μια υπηρεσία Dynamic Fit ή Pedaling Analysis θα πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά θα μετρήσει περισσότερα χαρακτηριστικά της θέσης σας στο ποδήλατο ή/και την αποτελεσματικότητα του πετάλι ενώ οδηγείτε το ποδήλατό σας. Αυτές οι υπηρεσίες θα σας προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο γνώσης για τον καλύτερο τρόπο βελτιστοποίησης της ποδηλατικής σας θέσης.    

Βρείτε όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, το καλύτερο service αλλά και τις σωστές συμβουλές για το ποδήλατο σας στο κατάστημα μας!

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα orthopetalia.gr μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από ποδήλατα ΒΜΧCyclocrossFat bikeMTBΗλεκτρικάΔρόμουTrekkingTrack-ΠίσταςΠαιδικό ποδήλατοΣπαστόΧρονομέτρου-ΤριάθλουΤρίκυκλο καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από αξεσουάρ ποδηλάτου και ανταλλακτικά ποδηλάτου.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το τηλεφωνικό μας κέντρο και να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με κάποιο προϊόν ή ακόμα και να σας προτείνουμε εμείς κάποιο κατάλληλο για την χρήση που το επιθυμείτε! Είμαστε στη διάθεση σας και θα χαρούμε πραγματικά να σας εξυπηρετήσουμε και να σας φέρουμε πιο κοντά στο κόσμο της ποδηλασίας!

Δείτε περισσότερες χρήσιμες συμβουλές απο τους ειδικούς στο ποδήλατο: