Ο πόνος απο τη σέλα του ποδηλάτου σας είναι ένα από τα παράπονα που διαπιστώνεται ότι είναι ο μεγαλύτερος πόνος στον πισινό μεταξύ των ποδηλατών. Ευτυχώς, μπορείτε να αποτρέψετε πολλά παράπονα χρησιμοποιώντας μια καλή σέλα ποδηλάτου, ένα καλό ποδηλατικό κολάν και μια καλή ρύθμιση του ποδηλάτου και της σέλας σας.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε τι είναι ο πόνος από τη σέλα, πώς να τον προλάβετε και πώς να τον αντιμετωπίσετε.


 

Τι είναι ο πόνος από τη σέλα;


 

Σχεδόν κάθε ποδηλάτης υποφέρει από πόνο λόγο της σέλα μερικές φορές, αλλά τι είναι ακριβώς; Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ενιαίος ορισμός για αυτόν τον πόνο.

Μπορεί να προκληθεί από τριβή μεταξύ του δέρματος σας και της σέλας ή/και του ποδηλατικού σορτς, της εφίδρωσης και της θερμότητας του σώματος. Το σημείο όπου εμφανίζεται ο πόνος μπορεί επίσης να ποικίλλει πολύ.

Τα οστά της λεκάνης, η ουρά ή τα γεννητικά όργανα μπορεί να πονέσουν. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις, οφείλεται στον πόνο ή έναν τραυματισμό γύρω από την περιοχή των οστών της λεκάνης.

 

Δεν είναι ασυνήθιστο τα σημεία επαφής με την σέλα να πονάνε λίγο κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Αλλά αν εξακολουθείτε να πονάτε μετά τη βόλτα, αντιμετωπίζετε πόνο λόγο της σέλας. Ποιες είναι λοιπόν οι ακριβείς αιτίες;

 

Αιτίες πόνου από τη σέλα

 

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που προκαλούν πόνο στη σέλα. Τα παρακάτω είναι τα πιο συνηθισμένα:

  1. Έχεις λάθος σέλα

  2. Η σέλα ή άλλα μέρη του ποδηλάτου σας δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά.

  3. Φοράς λάθος ποδηλατικό σορτς

  4. Δεν έχεις προπονηθεί επαρκώς

 

Αιτία 1. Η σέλα του ποδηλάτου σας δεν σας ταιριάζει

 

Μια καλή σέλα ποδηλάτου πρέπει να πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις. Πρώτα απ 'όλα, μια σέλα ποδηλάτου πρέπει να είναι αρκετά σκληρή. Εάν η σέλα είναι πολύ μαλακή, τα οστά σας θα βυθιστούν σε αυτήν, γεγονός που μπορεί να ασκήσει πίεση στο περίνεο (την περιοχή του δέρματος μεταξύ των σεξουαλικών οργάνων και του πρωκτού).

Επομένως, μια μαλακή σέλα είναι κατάλληλη μόνο για μικρές βόλτες, για παράδειγμα με το ποδήλατο πόλης σας.

Επομένως, μια καλή αθλητική σέλα πρέπει είναι σκληρή. Όταν αγοράζετε μια καινούργια σέλα ποδηλάτου, μπορεί να χρειαστεί λίγη εξοικείωση γιατί θα νιώσετε τα κόκαλα του καθίσματος σας στην αρχή.

Μετά από περίπου 10 έως 15 βόλτες, θα αισθάνεστε ήδη λιγότερο πόνο, γιατί μέχρι τότε, θα έχετε αναπτύξει περισσότερο ιστό δέρματος σε αυτήν την περιοχή.

Είναι επίσης συνετό να λάβετε υπόψη το υλικό επένδυσης όταν επιλέγετε μια νέα σέλα ποδηλάτου. Μια σέλα gel, για παράδειγμα, δεν είναι πολύ κατάλληλη για το ποδήλατο δρόμου ή βουνού.

Το τζελ απορροφά τη θερμοκρασία του σώματός σας. Ως αποτέλεσμα, η σέλα σας θα γίνει επίσης πιο ζεστή. Επειδή το σώμα σας δεν μπορεί πλέον να απαλλαγεί από τη ζέστη, θα αρχίσετε να ιδρώνετε, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πόνο.

Εάν συνήθως οδηγείτε για περισσότερο από μισή ώρα, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια σέλα με επένδυση από αφρώδες υλικό. Αυτό το υλικό δεν θερμαίνεται τόσο πολύ, διατηρώντας το σώμα σας πιο δροσερό.

 

Οδηγός επιλογής σέλας ποδηλάτου

 

Εκτός από τη σκληρότητα και την επένδυση της σέλας του ποδηλάτου, υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε την ιδανική σας σέλα.

Το σωστό σχήμα και πλάτος της σέλας σας είναι πολύ σημαντικά. Αν, για παράδειγμα, επιλέξετε μια σέλα που είναι πολύ στενή, τα κόκαλα σας δεν θα χωρέσουν στη σέλα. Αυτό μπορεί τελικά να προκαλέσει πόνο.

Για παράδειγμα, τα οστά της λεκάνης των γυναικείων απέχουν περισσότερο από αυτά των ανδρών. Επομένως, οι γυναικείες σέλες είναι γενικά πιο φαρδιές από τις ανδρικές.

Στο blog μας σχετικά με τον οδηγό επιλογής σέλας ποδηλάτου μπορείτε να μάθετε ποιο σχήμα σέλας σας ταιριάζει καλύτερα. Εξηγούμε επίσης πώς να μετρήσετε το πλάτος της σέλας σας. Αυτό το άρθρο θα σας διευκολύνει να προσδιορίσετε ποια σέλα ποδηλάτου σας ταιριάζει καλύτερα.

 

Αιτία 2. Η σέλα του ποδηλάτου ή άλλα μέρη του ποδηλάτου σας δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά.


Είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόσετε σωστά το ύψος της σέλας και τη θέση της σέλας. Αυτό θα αποτρέψει όχι μόνο τον πόνο στη σέλα αλλά και μια σειρά από άλλες σωματικές παθήσεις.


Είναι εξίσου σημαντικό το τμήμα του κελύφους της σέλας του ποδηλάτου σας να είναι τοποθετημένο οριζόντια.

Η σέλα σας έχει ρυθμιστεί σωστά, αλλά εξακολουθείτε να υποφέρετε από πόνο; Τότε το ποδήλατό σας μπορεί να μην έχει ρυθμιστεί σωστά τελικά, και αυτό σημαίνει ότι δεν οδηγείτε στην ιδανική θέση ποδηλασίας.

 

 

Αιτία 3. Φοράς λάθος ποδηλατικό σορτς


Μια άλλη αιτία του πόνου μπορεί να είναι ότι φοράτε το σωστό σορτς ποδηλασίας που δεν είναι κατάλληλο για εσάς. Μπορεί επίσης να έχει φθαρεί το άνετο ποδηλατικό σορτς ή/και το σαμουά και να χρειάζεστε ένα νέο.

Όταν αγοράζετε καινούργια ποδηλατικά σορτς, προσέξτε την ποιότητα της επένδυσης. Όταν ο chamois είναι καλής ποιότητας, ο ιδρώτας μπορεί να εξαλειφθεί πιο εύκολα.

Είναι επίσης σημαντικό το μαξιλαράκι του καθίσματος να εφαρμόζει σωστά στο σώμα σας, έτσι ώστε το σαμουά και το ποδηλατικό σορτς να μην προκαλούν τριβή.

Για να βεβαιωθείτε ότι το ποδηλατικό σορτς και το σαμουά σας θα μείνουν στη σωστή θέση, σας προτείνουμε σαλιάρα, δηλαδή σορτς με τιράντες. Για τους άνδρες, μπορούμε να το προτείνουμε σίγουρα.

 

Αιτία 4. Δεν έχετε προπονηθεί επαρκώς

 

Τέλος, θα πρέπει να αναρωτηθείτε εάν έχετε προπονηθεί επαρκώς. Εάν συνήθως κάνετε ποδήλατο μόνο σε μικρές αποστάσεις και τώρα, μετά από μεγαλύτερη διαδρομή αισθάνεστε πόνο, η διάρκεια της διαδρομής μπορεί να είναι η αιτία.

Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς το σώμα σας θα πρέπει να συνηθίσει το ποδήλατο ή/και τη σέλα σας (ξανά). Είστε αρχάριος ποδηλάτης και υποφέρετε ήδη από πόνο στη σέλα μετά τις πρώτες σας βόλτες; Αυτό σίγουρα δεν είναι παράξενο.

Ευτυχώς, είναι απλώς θέμα να το συνηθίσεις. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε στο ποδήλατό σας, τόσο περισσότερο θα μειώνεται ο πόνος στη σέλα σας.


 

Πρόληψη και αντιμετώπιση του πόνου της σέλας


 

Η πρόληψη του πόνου στη σέλα είναι φυσικά καλύτερη από τη θεραπεία του, αλλά σχεδόν κάθε ποδηλάτης θα το βιώσει αργά ή γρήγορα. Φυσικά, η ξεκούραση είναι η καλύτερη λύση, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό αν είστε στα μισά της διαδρομής σας.

Για να αποφύγετε τον πόνο στη σέλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα σαμουά. Αυτή η κρέμα μειώνει την τριβή μεταξύ του υφάσματος και του δέρματος κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας και αποτρέπει τον ερεθισμό.

Διαφορετικές μάρκες πωλούν κρέμα σαμουά, επομένως ίσως χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε ποια είναι η καλύτερη για εσάς.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κρέμα σαμουά εάν έχετε ήδη ερεθισμένο ή ταλαιπωρημένο δέρμα και θέλετε να αντιμετωπίσετε τον πόνο της σέλας σας.

 

Βρείτε όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, το καλύτερο service αλλά και τις σωστές συμβουλές για το ποδήλατο σας στο κατάστημα μας!


Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα orthopetalia.gr μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από ποδήλατα όπως ΒΜΧ ποδήλατο, Cyclocross ποδήλατο, Fatbike, MTB ποδήλατα, Ηλεκτρικά ποδήλατα, ποδήλατα Δρόμου, Trekking, Track-Πίστας, Παιδικό ποδήλατο, Σπαστό ποδήλατο, Χρονομέτρου – Τριάθλου, Τρίκυκλο καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από αξεσουάρ ποδηλάτου και ανταλλακτικά ποδηλάτου.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το τηλεφωνικό μας κέντρο και να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με κάποιο προϊόν ή ακόμα και να σας προτείνουμε εμείς κάποιο κατάλληλο για την χρήση που το επιθυμείτε!

Είμαστε στη διάθεση σας και θα χαρούμε πραγματικά να σας εξυπηρετήσουμε και να σας φέρουμε πιο κοντά στο κόσμο της ποδηλασίας!

 

Δείτε περισσότερες χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς στο ποδήλατο: